SŁAWOMIR ZYGMUNT UHONOROWANY MEDALEM ZASŁUŻONY KULTURZE GLORIA ARTIS
30.08.17 podczas koncertu w warszawskim Teatrze Kwadrat Sławomir Zygmunt został uhonorowany Medalem "Zasłużony Kulturze Gloria Artis". Na zdjęciu od lewej: Adam Baruch - dyrektor Singer Jazz Festiwal, Sławomir Zygmunt, Bożena Sawicka - przedstawiciel MKiDN. Zdjęcie: Jacek Żmichowski
SPOTKANIA Z... - NOWA KSIĄŻKA SŁAWOMIRA ZYGMUNTA / NEW BOOK BY SŁAWOMIR ZYGMUNT
60 fascynujących rozmów, jakie Sławomir Zygmunt przeprowadził z niezwykłymi ludźmi (m.in. Zdzisław Beksiński, Jerzy Duda-Gracz, Grażyna Szapołowska, Ewa Dałkowska, Barbara Sass-Zdort, Gustaw Holoubek, Roman Wilhelmi, Przemysław Gintrowski, Bogdan Chorążuk, Krzysztof Krauze.
Z WIATREM - NOWA PŁYTA SŁAWOMIRA ZYGMUTA / NEW ALBUM BY SŁAWOMIR ZYGMUNT
Wiosna bez papierosa
Zima musi minąć, taka jej natura. Idą ciepłe dni i wspaniałe odrodzenie natury. Dla naszego ciała to znakomity czas na oczyszczenie. Pierwsze, co możesz zrobić, to RZUCIĆ PALENIE! Tej wiosny na pewno się uda! Proponujemy wypróbować unikatową metodę. Polega na połączeniu starej medycyny (akupunktura) oraz specjalnych ćwiczeń stymulujących oczyszczanie się płuc.
Miłość na pełnym etacie
Wiosna to pora miłosna. Czas oczarowań i uniesień opisywanych kaskadami słów piosenek i wierszy.
Sam Peckinpah - ostatni straceniec Hollywoodu
Sam Peckinpah nakręcił 14 filmów. Był reżyserem kłopotliwym dla producentów, znanym z niedotrzymywania terminów, ostrego picia i niepohamowanego języka. A jednak jego nazwisko na trwałe weszło do historii kina.

Budda, taoizm, herbata, mistrz, Konfucjusz, Li Chi Lai, poeta, epoka Sung, Chiny, China, sztuka herbaty, piękno, niedoskonałość, doskonałość, Lao Cy, legenda, filozofia, cesarz Shen Nong, napar, liść, woda, kolor, smak, egzystencja, temperatura, dzbanek, klasztor Shaolin, kung fu, Da Mo, Bodhidarma, prowincja Henan, konfucjonizm, medytacja, sen, jaskinia, mnich, drzewo herbaciane, Indie, góry, kultura herbaty, góry Wu Yi, Da Hong Pao, wushu, chińskie sztuki walki, religia, buddyzm, tea, porcelana, harmonia, piękno, estetykaSztuka herbaty jest kultem piękna, które daje się odnaleźć w codziennej, szarej egzystencji. Pozwala nam dostrzec piękno harmonii, czystości i wzajemnej życzliwości. W istocie jest uwielbieniem Niedoskonałości, nieśmiałą próba osiągnięcia czegoś znośnego w naszym nieznośnym życiu. Głęboka estetyka Sztuki herbaty przejawia się w wyważonych i delikatnych ruchach mających podkreślić związek człowieka z naturą. Od początków swojego istnienia sztuka herbaty nierozerwalnie związana była z głównymi nurtami filozoficzno-religijnymi kształtującymi Chiny. Płynny bursztynowy napój w delikatnej porcelanie może przybliżyć wtajemniczonego do słodkiej wstrzemięźliwości Kung Fu Cy (Konfucjusza), pikanterii Lao Cy (twórcy taoizmu) i eterycznego aromatu Buddy.


Herbata, a właściwie umiejętność jej parzenia jest dziełem sztuki. Tylko ręka Mistrza może wydobyć jej najszlachetniejsze właściwości. Istnieje dobra i zła herbata, tak jak istnieje dobra i zła sztuka. Nie ma jednak jedynego przepisu na przyrządzenie idealnej herbaty, tak jak nie ma reguł tworzenia sztuki. Każde przygotowanie naparu z liści herbaty ma swój własny indywidualny charakter. Jest on związany zarówno z wodą, temperaturą, gatunkiem herbaty, przyborami użytymi do jej przyrządzenia, czasem parzenia, otoczeniem, nastrojem osób delektujących się tym naparem, a przede wszystkim z osobowością Mistrza.

Li Chi Lai – poeta epoki Sung – wymienia trzy rzeczy najbardziej godne ubolewania, a są to: zaprzepaszczenie obiecujących młodzieńczych talentów przez błędne wychowanie, pohańbienie wspaniałego malarstwa poprzez wulgarny zachwyt oraz marnotrawstwo doskonałej herbaty przez nieumiejętne zabiegi.

Legendy i filozofia
Z pojawieniem się herbaty wiąże się wiele legend i przypowieści. Jednej z nich sporządzenie pierwszego naparu przypisuje mitycznemu cesarzowi Shen Nong. Pijał on często dla zdrowia gotowaną wodę. Któregoś dnia odpoczywając pod drzewem, postawił obok gorącą wodę i zamyślił się. Nagle zawiał lekki wiatr i strącił kilka listków, które wpadły prosto do dzbanuszka z wodą. Cesarz zauroczony naturą nic nie spostrzegł. Kiedy sięgnął po dzbanek, by napić się wody zauważył, iż zmieniła kolor i smak. Był niezwykle zdumiony i ujęty smakiem naparu.

Budda, taoizm, herbata, mistrz, Konfucjusz, Li Chi Lai, poeta, epoka Sung, Chiny, China, sztuka herbaty, piękno, niedoskonałość, doskonałość, Lao Cy, legenda, filozofia, cesarz Shen Nong, napar, liść, woda, kolor, smak, egzystencja, temperatura, dzbanek, klasztor Shaolin, kung fu, Da Mo, Bodhidarma, prowincja Henan, konfucjonizm, medytacja, sen, jaskinia, mnich, drzewo herbaciane, Indie, góry, kultura herbaty, góry Wu Yi, Da Hong Pao, wushu, chińskie sztuki walki, religia, buddyzm, tea, porcelana, harmonia, piękno, estetykaInna z legend wiąże się z mnichem o imieniu Da Mo (Bodhidarma), który przybył do Chin z Indii, by krzewić naukę Buddy. Osiadł on na wiele lat w klasztorze Shaolin w prowincji Henan, gdzie nauczał buddyzmu chan. Da Mo po opuszczeniu klasztoru postanowił oddać się medytacji. Medytował przez dziewięć lat siedząc w jaskini w górach, wpatrując się w ścianę naprzeciw niego. Kiedy zamykały mu się oczy postanowił zerwać liście z pobliskiego drzewa i żuć je, by nie zasnąć. Tak odkrył pobudzającą właściwość liści herbaty. Inna wersja tej legendy mówi, że mnich, żeby nie zasnąć w dziewiątym roku medytacji, kiedy zamykały mu się oczy, odciął sobie powieki, które rzucił na ziemię. Z nich właśnie wyrosło drzewo herbaciane. Mówi się, że w jaskini, gdzie medytował przez tak długi okres, na ścianie odbił się jego cień.