SPOTKANIA Z... - NOWA KSIĄŻKA SŁAWOMIRA ZYGMUNTA / NEW BOOK BY SŁAWOMIR ZYGMUNT
60 fascynujących rozmów, jakie Sławomir Zygmunt przeprowadził z niezwykłymi ludźmi (m.in. Zdzisław Beksiński, Jerzy Duda-Gracz, Grażyna Szapołowska, Ewa Dałkowska, Barbara Sass-Zdort, Gustaw Holoubek, Roman Wilhelmi, Przemysław Gintrowski, Bogdan Chorążuk, Krzysztof Krauze.
Z WIATREM - NOWA PŁYTA SŁAWOMIRA ZYGMUTA / NEW ALBUM BY SŁAWOMIR ZYGMUNT
Wiosna bez papierosa
Zima musi minąć, taka jej natura. Idą ciepłe dni i wspaniałe odrodzenie natury. Dla naszego ciała to znakomity czas na oczyszczenie. Pierwsze, co możesz zrobić, to RZUCIĆ PALENIE! Tej wiosny na pewno się uda! Proponujemy wypróbować unikatową metodę. Polega na połączeniu starej medycyny (akupunktura) oraz specjalnych ćwiczeń stymulujących oczyszczanie się płuc.
Miłość na pełnym etacie
Wiosna to pora miłosna. Czas oczarowań i uniesień opisywanych kaskadami słów piosenek i wierszy.
Sam Peckinpah - ostatni straceniec Hollywoodu
Sam Peckinpah nakręcił 14 filmów. Był reżyserem kłopotliwym dla producentów, znanym z niedotrzymywania terminów, ostrego picia i niepohamowanego języka. A jednak jego nazwisko na trwałe weszło do historii kina.

herbata, parzenie herbaty, parzyć, napar naciaga, dtygnie, zimna herbata, chińska herbata, Chiny, smak, aromat, właściwosci prozdrowotne, zasady, okres, kolor, zielona, gatunek, gorąa woda, temperatura, hermetyczne pojemniki, lodówka, opakowanie, herbata zielona, herbata czerwona, zamrażalnik, WulongW Polsce pijemy bardzo dużo herbaty, ale najczęściej parzymy ją źle. Często napar "naciąga" dobrych kilka minut, co dla herbaty jest zabójstwem. Nalewamy ją do dużych naczyń, w których stygnie, a zimna herbata szkodzi na żołądek. Chiński sposób picia jej w małych czarkach jest naprawdę znakomity. Sprawia, że herbata daje nam to, co ma najlepszego - smak, aromat i właściwości prozdrowotne. Oto kilka złotych zasad parzenia herbaty.


Wszystkie gatunki parzymy krótko.
Nie należy zostawiać herbaty zalanej wodą na dłuższy czas, ponieważ napar będzie za mocny i niesmaczny. W większości herbat do uzyskania prawidłowego naparu wystarczy od kilkunastu do kilkudziesięciu sekund (niektórym gatunkom wystarczy kilkusekundowy okres parzenia). W miarę kolejnych zalań czas parzenia można stopniowo zwiększać obserwując barwę napoju.

Ważny jest kolor naparu. Każdy rodzaj herbaty ma swój właściwy kolor naparu i powinno się dążyć do utrzymania go podczas całego czasu parzenia. Herbaty z gatunku zielonych powinny mieć delikatnie zielonkawe zabarwienie, herbaty Wulong złote lub żółte, a herbaty czerwone jak sama nazwa wskazuje czerwone lub bursztynowe. Zbyt intensywny kolor zazwyczaj oznacza zbyt długi okres parzenia, bądź zbyt gorącą wodę.

Hermetyczne pojemniki. Herbatę należy przechowywać w hermetycznie zamkniętym naczyniu, bez dostępu powietrza. Inaczej zniszczą ją: wilgoć, ciepło oraz inne, obce aromaty. Herbata w znakomity sposób pochłania wilgoć, w słońcu oddaje olejki eteryczne i traci swój aromat oraz pochłania otaczające ją zapachy. Najlepszym miejscem przechowywania herbaty jest lodówka. Niektóre gatunki trzyma się wręcz w zamrażalniku.

Małe opakowania. Jeżeli istnieje taka możliwość powinno się korzystać z kilkugramowych opakowań zamykanych hermetycznie. W przypadku herbat zielonych czy też czerwonych są to najczęściej opakowania 5 gramowe, a w przypadku herbat Wulong 8 gramowe. Są to ilości wystarczające do pojedynczego parzenia.

Oryginalne gatunki chińskiej herbaty wysokiej jakości w małych opakowaniach możesz zamówić u nas.

ZAMÓW TIE GUAN YIN, TAI PING HOU KUI, JIN JUN MEI.

Piotr Osuch

Piotr Osuch – mistrz wushu  (inaczej kung-fu). Prezes Polskiego Stowarzyszenia Wushu Tradycyjnego i Kultury Chińskiej oraz członek Chińskiego Stowarzyszenia Sztuki. Przygotowywał polską reprezentację wushu na olimpiadę w Pekinie. Od dziecka był zafascynowany Chinami. Kilka temu zamieszkał tam na stałe. W Pekinie ma własną szkołę wushu. Pod kierunkiem jego wychowanków można traktykować tę formę sztuki walki także w Polsce.